facebook

Вчені створили батарейку, яка здатна працювати більш як 5 тис. років

Фізики з Університету Брістоля створили “вічну” батарейку. В її основі — алмаз з радіоактивного ізотопу , який має назву вуглець-14. Науковці стверджують, що така батарея може працювати протягом тисяч років, бо період напіврозпаду елемента становить 5700 років. І після цього її заряд зменшиться всього наполовину.

Крім того, такий пристрій допоможе частково утилізувати ядерні відходи, оскільки джерелом вуглецю-14 є графітові стрижні з ядерних реакторів.

737798_w_300

Алмази вважають найтвердішим мінералом на Землі. Особливістю цих мінералів є також те, що вони здатні ефективно перетворювати іонізуюче випромінювання в заряд. Завдяки цьому їх пропонують використовувати як високопродуктивні детектори радіації.

Нещодавно український вчений, кандидат технічних наук Владислав Кисельов, презентував батарейку, розраховану на 12 років роботи. В її основі — тритій і паливна комірка (електрохімічний пристрій) замість сонячної батареї. Проект ученого став фіналістом одного з найпрестижніших в Україні міжнародних конкурсів наукових проектів “Сікорський челендж”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...