facebook

Кому належать українські клуби: олігархи, офшори, жінки

“Футбол 24” наводить інформацію про клуби української Прем’єр-ліги станом на листопад 2016 року – про засновників, справжніх власників, керівників та розмір статутного капіталу.

350649

Всі футбольні вболівальники більш-менш знають імена керівників українських клубів та їх власників – точніше, тих людей, яких ми звикли вважати такими. Але цікаво, хто ж володіє українськими клубами за документами?

“Футбол 24” за допомогою сервісу YouControl розкриває інформацію щодо справжніх власників клубів, їх керівників, що мають право підпису, а також розміри статутного капіталу клубів української Прем’єр-ліги і внесок кожного їх акціонера.

Отже, станом на 2016 рік в УПЛ: 9 – ТОВок (товариств з обмеженою відповідальністю), 2 – акціонерні товариства та 1 громадська організація. А тепер – докладніше.

“Динамо”

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ “ДИНАМО” КИЇВ”

Ігор Суркіс Данілов

Ігор Суркіс та екс-президент УПЛ Віталій Данілов

Розмір статутного капіталу

261 590 000 грн.

Уповноважені особи

Суркіс Ігор Рахмільович – керівник

Сівков Віталій Семенович – підписант

Перелік засновників юридичної особи

Суркіс Ігор Рахмільович (63,71%); розмір внеску до статутного фонду: 166 650 000 грн.

Товариство з обмеженою відповідальністю “Компанія з управління активами “MTIP Ессет Менеджмент” (23%); розмір внеску до статутного фонду: 60 165 700 грн.

Компанія “Алутсіана Комершл ЛТД” (Кіпр) (11,26%); розмір внеску до статутного фонду: 29 442 900 грн.; кінцеві бенефіціарні власники: Кравчук Леонід Макарович, Лобановська Світлана Валеріївна, Суркіс Ігор Рахмільович, Анастасіу Дімітріос (Кіпр), Георгіу Катіна (Кіпр), Дамотіду Александра (Кіпр), Еммануель Флорентіна Хрістіана (Кіпр), Калліс Константінос (Кіпр), Константіну Еві (Кіпр), Міхаеліду Місаеліду Марія (Кіпр), Пармаксіс Константінос (Кіпр), Саввіду Марина (Кіпр), Сазу Деспо (Кіпр), Теодолу Марікка (Кіпр), Тофаллі Андріа (Кіпр), Хаджіянні Антійоні (Кіпр), Харалампус Попі (Кіпр), Хатзілоізі Антрула (Кіпр), Хрістодулу Марина (Кіпр), Хрістодулу Марінос (Кіпр)

Лобановська Світлана Валеріївна (0,72%); розмір внеску до статутного фонду: 1 891 400 грн.

Кравчук Леонід Макарович (0,66%); розмір внеску до статутного фонду: 1 720 000 грн.

Громадська організація “Фізкультурно-спортивне товариство “Динамо” України” (0,66%); розмір внеску до статутного фонду: 1 720 000 грн.

Коментар “Футбол 24”:

Найбільш титулований футбольний клуб України при цьому і найбільш “складний” з точки зору структури засновників. Ми звикли бачити у якості головної персони президента клуба Ігоря Суркіса, проте він не єдиний власник “Динамо”.

У Ігоря Михайловича (за документами президент киян записаний як Ігор Рахмільович Суркіс, його, а також Григорія Суркіса, батька звуть Рахміль Давидович Суркіс; що, в принципі, не є секретом у світі футболу) – 63,71% права власності.

Окрім Ігоря Суркіса, серед власників також перший Президент України та великий шанувальник “Динамо” Леонід Кравчук, а також донька Валерія Лобановського – Світлана Лобановська. Крім того, невелика доля у ГО “Фізкультурно-спортивне товариство “Динамо” України”.

Другий за розміром долі засновник – компанія з управління активами “MTIP Ессет Менеджмент” (23%). Третій – компанія “Алутсіана Комершл ЛТД” (11,26%).

“Алутсіана” це компанія, заснована на Кіпрі, з 20-ма бенефіціарними власниками. Серед них Ігор Суркіс, Леонід Кравчук та Світлана Лобановська, а інші – громадяни Кіпру. Що цікаво, багато з цих кіпріотів-“засновників” є також серед власників компанії з управління активами “MTIP Ессет Менеджмент”, у якої 23% долі київського клубу.

За документами “MTIP Ессет Менеджмент” належить лише кіпріотам, українців серед засновників немає. Проте серед членів Наглядової ради компанії є перший віце-президент “Динамо” Віталій Сівков, друга за статусом людина у київському клубі після президента.

“Шахтар”

ПРИВАТНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО “ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ “ШАХТАР” (ДОНЕЦЬК)”

Ахметов Ярославський

Рінат Ахметов разом з Олександром Ярославським

Розмір статутного капіталу

2 700 000 000 грн.

Уповноважені особи

Палкін Сергій Анатолійович – підписант, керівник

Перелік засновників юридичної особи

Акціонери (100%); кінцевий бенефіціарний власник – Ахметов Рінат Леонідович; власники крупних пакетів акцій: Приватне акціонерне товариство “Систем Кепітал Менеджмент” (акція проста бездокументарна іменна; номінальна вартість: 1.00; кількість: 2699995000; від загальної кількості – 99.9998%)

Коментар “Футбол 24”:

“Шахтар” – одне з двох акціонерних товариств УПЛ (з одеським “Чорноморцем”). Майже всі акції належать Рінату Ахметову через його компанію “Систем Кепітал Менеджмент”. Проте, кому належить “залишок” акцій (0,0002%), за документами у вільному доступі дізнатись не видається можливим.

У донецького клубу – найбільший статутний капітал серед клубів України – 2,7 млрд гривень.

“Дніпро”

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ “ДНІПРО”

Коломойський

Розмір статутного капіталу

50 000 грн.

Уповноважені особи

Стеценко Андрій Вікторович – підписант (не може укладати угоди купівлі-продажу на суму більше 500 000 000 доларів США), керівник

Бурухібершмой Ростислав Аркадійович – підписант з 03.02.2014 (виконуючий обов’язки генерального директора товариства з повноваженнями згідно статті 7 та статті 8 статуту товариства)

Перелік засновників юридичної особи

“Броалія Венчерз ЛТД” (Кіпр) (22,75%); розмір внеску до статутного фонду: 11 375 грн.; кінцеві бенефіціарні власники: Коломойський Ігор Валерійович, Боголюбов Геннадій Борисович

“Грінгот Ентерпрайзес Лімітед” (Кіпр) (22,75%); розмір внеску до статутного фонду: 11 375 грн.; кінцеві бенефіціарні власники: Коломойський Ігор Валерійович, Боголюбов Геннадій Борисович

“Сісера Інвестментс Лімітед” (Кіпр) (22,75%); розмір внеску до статутного фонду: 11 375 грн.; кінцеві бенефіціарні власники: Коломойський Ігор Валерійович, Боголюбов Геннадій Борисович

“Формоса Інвестментс Лімітед” (Кіпр) (22,75%); розмір внеску до статутного фонду: 11 375 грн.; кінцеві бенефіціарні власники: Коломойський Ігор Валерійович, Боголюбов Геннадій Борисович

Коломойський Ігор Валерійович (9%); розмір внеску до статутного фонду: 4 500 грн.

Коментар “Футбол 24”:

На сьогодні у “Дніпра” один з найменших статуних капіталів серед клубів УПЛ – 50 тисяч гривень. Але так було не завжди. Дніпровський клуб суттєво зменшив суму статутного капіталу у квітні 2009 року (на 260 мільйонів гривень) – на той момент вона складала 260 млн 50 тис. грн.

Структура власності майже така ж “складна”, як і у “Динамо”. Ігорю Коломойському формально належить лише 9% долі компанії, все інше – 4-м кіпрськім компаніям. Але що цікаво, бенефіціарним власником цих компаній є не лише Ігор Валерійович, а і його компаньон по бізнесу Геннадій Боголюбов (на двох з Коломойським вони володіють “Приватбанком”).

Ще одна цікава деталь – право підпису має Ростислав Бурухібершмой, заступник генерального директора Академії “Дніпра”. Він є не тільки одним з засновників Академії за документами (разом з Андрієм Русолом), а також співзасновником кількох бізнесів у Дніпрі.

“Зоря”

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ “ЗОРЯ”

Гєллєр

Євгеній Гєллєр

Розмір статутного капіталу

20 012 000 грн.

Уповноважені особи

Рафаілов Сергій Васильович – керівник, підписант (укладає та підписує цивільні та господарські правочини (угоди, договори) на загальну суму понад 10 000 000 гривень із узгодженням із загальними зборами)

Перелік засновників юридичної особи

Гєллєр Євгеній Борисович (100%); розмір внеску до статутного фонду: 20 012 000 грн.

Коментар “Футбол 24”:

“Зоря” майже така ж “нудна” в аспекті структури власності, як і “Шахтар”. Один керівник (Сергій Рафаілов), один власник (Євгеній Гєллєр).

“Карпати”

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “КЛУБ ПРОФЕСІЙНОГО ФУТБОЛУ “КАРПАТИ”

Димінський

Розмір статутного капіталу

193 064 000 грн.

Уповноважені особи

Дячук-Ставицький Юрій Михайлович – керівник (з 17.11.2016), підписант

Панкевич Тарас Ігорович – підписант

Перелік засновників юридичної особи

Акціонерна компанія з обмеженою відповідальністю “Крисал Холдінгс ЛТД” (Krisal Holdings LTD) (Британські Віргінські острови) (50%); розмір внеску до статутного фонду: 96 532 000 грн.

Компанія з обмеженою відповідальністю “Менділ Лімітед” (Британські Віргінські острови) (50%); розмір внеску до статутного фонду: 96 532 000 грн.; кінцеві бенефіціарні власники: Димінський Петро Петрович, Хрістакіс Ніколау (Кіпр)

Коментар “Футбол 24”:

З “Карпатами” легко заплутатись, якщо не знаєш, яка компанія зареєстрована у футбольних документах. Тому що крім ТОВки “Клуб професійного футболу “Карпати”, є також ТОВ “Професійний футбольний клуб “Карпати” та ТОВ “Народна команда “Футбольний клуб “Карпати”!

Ті ж “Карпати”, які офіційно в документах українського футболу, не такі вже й “народні”. Жарт. Тепер серйозно – клуб зареєстрований на дві компанії з Британських Віргінських островів. В одній з цих компаній одним з “бенефіціарів” (крім громадянина Кіпру) дійсно є Петро Димінський. Кому належить друга компанія (Krisal Holdings LTD) – невідомо.

“Волинь”

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ “ВОЛИНЬ”

Кварцяний

Віталій Кварцяний один з засновників “Волині”

Розмір статутного капіталу

74 471 296 грн.

Уповноважені особи

Жуховицька Євгенія Олександрівна – керівник

Перелік засновників юридичної особи

“Мантімус Коммершиал ЛТД” (Кіпр) (84,13%); розмір внеску до статутного фонду: 62 650 649 грн.; кінцеві бенефіціарні власники: Кварцяний Віталій Володимирович, Кореліду Анна (Кіпр), Христофору Анастасія (Кіпр)

Кварцяний Віталій Володимирович (15,8%); розмір внеску до статутного фонду: 11 769 647 грн.

Товариство з обмеженою відповідальністю “Ейр Інвестмент Груп” (0,04%); розмір внеску до статутного фонду: 27 000 грн.

Товариство з обмеженою відповідальністю “Ейр Гейт Гурме” (0,03%); розмір внеску до статутного фонду: 24 000 грн.

Коментар “Футбол 24”:

Віталій Володимирович Кварцяний – не тільки талановитий тренер-вихователь. Він ще й нічогішенький знавець кіпрських офшорів.

Найбільша доля серед засновників “Волині” – у кіпрської компанії “Мантімус Коммершиал ЛТД”, одним з бенефіціарних власників якої, окрім двох громадянок Кіпру, є Кварцяний.

Та й у самого Віталія Володимировича є чимала доля у луцькому клубі – 15,8%. Розмір внеску Кварцяного до статутного фонду “Волині” склав 11,7 мільйонів гривень.

“Олімпік”

ДОНЕЦЬКА ОБЛАСНА ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ “ОЛІМПІК”

Гельзін

Розмір статутного капіталу

0 грн.

Уповноважені особи

Гельзін Владислав Григорійович – підписант, керівник

Перелік засновників юридичної особи

Прокопенко Олександр Олександрович

Ковальов Роман Анатолійович

Антонов Олексій Георгійович

Мельніков Андрій Миколайович

Гельзін Владислав Григорійович

Ляшко Михайло Михайлович

Коментар “Футбол 24”:

У компанії олігархів дітище Владислава Гельзіна, клуб “Олімпік”, виглядає дивно. Жодних акціонерів і ТОВок.

ФК “Олімпік” є громадською організацією, отже і без статутного капіталу. У ГО є 6 співзасновників, серед яких президент клубу Владислав Гельзін та його права рука, спортивний директор “Олімпіка” Олексій Антонов.

“Олександрія”

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “ПРОФЕСІОНАЛЬНИЙ ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ “ОЛЕКСАНДРІЯ”

Сергій Кузьменко

Президент “Олександрії” Сергій Кузьменко

Розмір статутного капіталу

4 749 573,88 грн.

Уповноважені особи

Сакара Олександр Леонідович – керівник, підписант

Перелік засновників юридичної особи

Фесюк Павло Дмитрович (36,32%); розмір внеску до статутного фонду: 1 724 829,56 грн.

Йоник Наталія Василівна (30%); розмір внеску до статутного фонду: 1 424 872,16 грн.

Осика Тетяна Петрівна (30%); розмір внеску до статутного фонду: 1 424 872,16 грн.

Кузьменко Сергій Анатолійович (3,68%); розмір внеску до статутного фонду: 175 000 грн.

Коментар “Футбол 24”:

“Олександрія” асоціюється з її президентом Сергієм Кузьменком. Проте за документами Сергій Анатолійович володіє лише 3,68% клубу.

Рештою володіють 3 співзасновники компанії “УкрАгроКом”, бенефіціаром якої є Сергій Кузьменко: Наталія Йоник, Тетяна Осика та керівник компанії Павло Фесюк.

“Чорноморець”

ПРИВАТНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО “ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ “ЧОРНОМОРЕЦЬ” (JSС “FC “CHERNOMORETS”)

Леонід Клімов

Леонід Клімов

Розмір статутного капіталу

600 000 000 грн.

Уповноважені особи

Керницький Сергій Степанович – керівник, підписант

Перелік засновників юридичної особи

Акціонери товариства відповідно до реєстру акціонерів (100%); розмір внеску до статутного фонду: 600 000 000 грн.; кінцеві бенефіціарні власники: Клімов Леонід Михайлович, Іванова Оксана Миколаївна; Власники крупних пакетів акцій: Фізична особа (Україна) (акція проста бездокументарна іменна; номінальна вартість: 1000.00; кількість: 179184; від загальної кількості – 29.864%)

Коментар “Футбол 24”:

Одеський клуб – одне з двох акціонерних товариств Прем’єр-ліги. Цікаво те, що окрім почесного президента “Чорноморця” Леоніда Клімова, серед власників акцій є громадянка України Оксана Іванова.

“Ворскла”

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ “ВОРСКЛА”

Жеваго

Костянтин Жеваго

Розмір статутного капіталу

5 000 000 грн.

Уповноважені особи

Лисак Олег Вікторович – керівник, підписант (з 12.09.2016, виконуючий обов’язки генерального директора)

Перелік засновників юридичної особи

Товариство з обмеженою відповідальністю “Феррекспо” (100%); розмір внеску до статутного фонду: 5 000 000 грн.; кінцеві бенефіціарні власники: Деметра Косма Ігл (Кіпр), Шалаєв Едуард Дмитрович

Коментар “Футбол 24”:

Ви звикли бачити як головного спікера почесного президента “Ворскли” Костянтина Жеваго? Виявляється, полтавський клуб йому формально не належить.

Засновник клубу – ТОВ “Феррекспо”, співвласниками якого є українець Едуард Шалаєв і громадянка (громадянин?) Кіпра Деметра Косма Ігл (Demetra Cosma Eagle). Крім того, Едуарду Шалаєву належать й інші бізнеси, які ми звикли асоціювати з персоною Костянтина Жеваго.

“Сталь”

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “ПРОФЕСІЙНИЙ ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ “СТАЛЬ”

Ісраелян

Вардан Ісраелян

Розмір статутного капіталу

312 500 грн.

Уповноважені особи

Лебедєв Юрій Павлович – керівник (з 05.02.2016)

Ісраелян Вардан – підписант (з 05.02.2016, президент)

Перелік засновників юридичної особи

Ісраелян Вардан (100%); розмір внеску до статутного фонду: 312 500 грн.

Коментар “Футбол 24”:

Як і у випадку з “Карпатами”, важливо знайти “ту саму” “Сталь”. Тим більше, нагадаю вам про нещодавні розбірки між різними засновниками клубу, які завершились на користь Вардана Ісраеляна. Саме “його” “Сталь” наразі проходить за футбольними документами – ТОВ “Професійний футбольний клуб “Сталь”.

Єдиний засновник “нової” “Сталі” – Вардан Ісраелян, екс-спортивний директор донецького “Металурга”.

“Зірка”

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ ЗІРКА” (LLC “FC ZIRKA”)

Березкін Генінсон Макаров

Президент “Зірки” Максим Березкін може загадати бажання він між президентами УПЛ Володимиром Генінсоном (ліворуч) та ПФЛ Сергієм Макаровим (праворуч)

Розмір статутного капіталу

34 400 грн.

Уповноважені особи

Кашуба Сергій Олександрович – керівник, підписант

Перелік засновників юридичної особи

Приватне підприємство “Укрінфор” (100%); розмір внеску до статутного фонду: 34 400 грн.; кінцевий бенефіціарний власник: Ольшевський Сергій Олександрович

Коментар “Футбол 24”:

Президент “Зірки” – Максим Березкін. Але його ім`я серед власників клубу відсутнє. “Бенефіціар” компанії-власника клубу з Кропивницького – Сергій Ольшевський, генеральний директор “Зірки”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...