facebook

Зрада чи перемога: Укрзалізниця замовила вагони полтавському заводу за цінами вищими за російські аналоги

– Два роки спільних зусиль і перемовин таки увінчалися успіхом: вчора Укрзалізниця підписала офіційну угоду з Крюківським вагонобудівним заводом на постачання вантажних напіввагонів. Це перша угода за три роки. Зрада чи таки перемога? Щиро вітаю вагонобудівників із державним замовленням! – написав на своїй сторінці у Фейсбук Валерій Головко, керманич Полтавщини.

http://photo.unian.net
Начебто привід для радості є – Укрзалізниця підписала договори з Крюківським вагонобудівним заводом (Кременчук) та двома іншими – «Дніпровагонмаш» і Попаснянським вагоноремонтним заводом на поставку 650 вантажних піввагонів.
При цьому Крюківський завод домовився із Укрзалізницею вперше за три роки. Він поставить 350 вантажних піввагонів моделі 12-783 з модернізованим візком, що дозволяє збільшити міжремонтний пробіг. Перша партія нового рухомого складу очікується на початку грудня – 50 напіввагонів.
Для Полтавщини неабияка радість. Проте її не розділяє видання «Наші гроші».
Як зазначають журналісти «Наші гроші», ціна за одиницю від усіх виробників становила 977 тисяч гривень, а у день підписання договори змінили, знизивши її до 951 тисяч гривень, що з одного боку – економія.
З іншого боку, ця ціна відповідає ціні російських вагонів з кращими характеристиками. Російські вагони мають більшу вантажопідємність, окрім того, вагони Крюківського заводу відрізняються у гіршу сторону ще й загальним строком служби. Строк служби українських вагонів до першого капітального ремонту – 11 років, російських – 18 років.
Також зазначають, що у вересні 2015 року російський «Уралвагонзавод» замовив базові на піввагони за ціною близько 748 тисяч гривень, що на 20% дешевше за ціну нинішнього тендеру «Укрзалізниці».
Розвивати і просувати місцевого виробника – справа державного значення, а фінансувати окупанта – не можна. Все зроблено правильно. Проте, як показують цифри, конкурувати на світовому ринку за межами України крюківським вагонам може бути складно.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...