facebook

В Україні оголосили війну антибіотикам

Антибіотики в українських аптеках можуть зникнути з вільного продажу, тому що відпускатимуться виключно за рецептом лікаря.

32d582c8a3f1c28f

Всесвітня організація охорони здоров’я проводить тиждень правильного використання антибіотиків, який повинен привернути увагу світової спільноти до глобальної проблеми стійкості до цих препаратів. У травні 2015 року на 68-й сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я був схвалений глобальний план дій для вирішення проблеми щодо стійкості до антибіотиків та інших протимікробних препаратів. Однією з ключових цілей цього плану є підвищення інформованості і поліпшення розуміння цього явища за рахунок ефективної комунікації, освіти та навчання.

Антибіотики вб’ють понад 300 мільйонів людей

За словами головного лікаря Київського центру здоров’я Отто Стойки, через нераціональне використання антибіотиків українцями із кожним роком стає все складніше вилікувати звичайну застуду.

“В українців відсутня культура у споживанні ліків. Зокрема, це стосується антибіотиків: люди занадто сильно захоплюються самолікуванням. Це призвело до того, що вилікувати звичайні інфекції стає дедалі складніше. Справа у тому, що нераціональне використання антибіотиків призводить до того, що бактерії мутують і стають нечутливими до антибіотиків”, – зазначив Стойка.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Про це говорить і голова ГО “Інфекційний контроль” Віктор Ляшко. За його словами, через кілька років в Україні просто не буде ліків, які могли б боротися з простими інфекціями.

“У нас не буде ліків, які можуть вбивати навіть банальні інфекції. Ми повернемось до тих часів, коли від інфекційних хвороб помирали містами та країнами”, – застерігає Ляшко.

За словами голови ГО “Інфекційний контроль”, в Європі щороку помирає 25 тисяч людей від того, що їхньому організму антибіотики не допомагають навіть при звичайній застуді, а до 2050 року від такої проблеми помре понад 300 мільйонів людей.

“25 тисяч смертей щороку у ЄС, понад 60 тисяч у США. Уряд Великої Британії, який захотів розібратися у ситуації і не довіряв медикам, запросив економіста, який займається питаннями охорони здоров’я. Економіст представив цього року звіт, який показав: до 2050 року від проблем антибіотикової резистентності помре понад 300 мільйонів осіб у світі. Економічні витрати на цю проблему будуть прирівнюватися до восьми світових ВВП”, – сказав Віктор Ляшко.

Чим небезпечні антибіотики

Небезпечні антибіотики тим, що лише вбивають погані бактерії або ж блокують їхнє розмноження. На цьому їхні “обов’язки” в процесі лікування закінчуються. Багато людей вживають ці препарати при будь-яких запаленнях, хоча при вірусній інфекції антибіотики абсолютно безсилі.

Знищуючи погані бактерії, антибіотики негативно впливають і на внутрішні органи людини, практично отруюючи весь організм. Насамперед, вони отруюють печінку. Окрім неї, ці препарати негативно впливають і на імунну систему людини, нирки та інші органи.

У Міністерстві охорони здоров’я погоджуються з тим, що самолікуванню, яке тільки шкодить здоров’ю, слід зрештою покласти край. Але водночас прогнозують: це сподобається не всім.

«Буде великий супротив, особливо від фармацевтичних компаній, від людей, які на цьому заробляють. Ліки допомагають в тому випадку, коли вони потрібні, коли вони виправдані і вживаються виключно за рекомендацією і рецептом лікаря». – каже заступник міністра охорони хдоров’я Оксана Сивак.

Натомість громадські активісти та лікарі розпочинають національний флеш-моб «Антибіотик за рецептом», щоб купити такі рятівні і водночас небезпечні препарати можна було тільки за призначенням лікаря.

Ми щодня вживаємо антибіотики через їжу

Мало хто замислюється над тим, що ми вживаємо антибіотики щодня.

«У сільському господарстві антибіотики використовуються профілактично. Для того, щоб тварини були начебто здоровими, їм додають в корма антибіотики. Це ті препарати, які ми можемо з вами отримувати з м’ясом», – говорить голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець.

Також у сільському господарстві використовують антибіотики для швидкого росту тварин, збільшення удою молока. Цими препаратами зловживають і українські молочні виробники. Через те, що у вітчизняних молочних продуктах був виявлений вміст антибіотиків, Україна не зможе в цьому році експортувати молочні продукти.

“Це жахливо і дивно. Є квоти на поставку українських молочних продуктів в ЄС, але жодна тонна молока не відповідає стандартам. Україна не буде поставляти “молочку” в Європу”, – зазначав генеральний директор і засновник Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

“Всім відомо, що в Україні розбавляють молоко – це не найстрашніше. Набагато страшніше те, що ми “пічкаємо” тварин антибіотиками. І в молоці є ці антибіотики”, – додав експерт.

Слова експерта підтверджує випадок, що стався улітку цього року на Харківщині. Там у молоці, окрім кишкової палички, знайшли й антибіотики.

«У двох зразках була встановлена невідповідність мікробіологічних показників: в продукції торгових марок «Балмолоко» і «Хуторок» було виявлено кишкову паличку. Крім того, в цих же зразках молока була виявлена наявність антибіотиків», – повідомили в прес-службі ДП «Харківстандартметрологія».

У рамках тижня правильного використання антибіотиків ВООЗ на відеоприкладах пояснила основні відомості про правильне використання антибіотиків:

Антибіотики не лікують віруси, наприклад, при застуді та грипі

Приймайте тільки ті антибіотики, які приписані вам професійним медичним працівником

Завжди закінчуйте запропонований вам курс антибіотиків (навіть якщо ви почуваєтесь краще)

Ніколи не давайте ваші антибіотики іншим людям (навіть членам вашої сім’ї).

Мийте руки для запобігання інфекцій (і уникайте необхідності приймати антибіотики)

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...