facebook

Не Джамалою єдиною. 13 приводів для гордості українцям цими днями

Останні кілька днів видалися для України напрочуд успішними. Наші спортсмени всіх перемагали, музиканти всім подобалися, а винахідники придумували геніальні речі. Дізнайтеся про майже півтора десятка приводів для гордості, які трапилися в ці дні.

1463426628_12020019_754693441324954_4367651297477788940_n
13 травня

Водні види спорту. Українські синхроністки завоювали золото на Чемпіонаті Європи з водних видів спорту в Лондоні. У фіналі довільної програми наші спортсменки отримали високу оцінку 94 бали. Італійки, які стали другими, отримали менше на 2,7 бала, а іспанки, що отримали бронзу – на 4,3.

Крім того, на тому ж турнірі наша Юлія Прокопчук стала чемпіонкою Європи в стрибках з 10-метрової вишки. А 14 травня Юлія та її партнер по збірній Максим Долгов виграли і змагання в категорії синхронних стрибків з тієї ж висоти.

Бокс. Український боксер Олег Маліновський увійшов в топ-15 рейтингу WBO. Це сталося завдяки тому, що в кінці квітня наш боєць, який виступає в напівлегкій ваговій категорії, переміг росіянина Руслана Берчука і завоював вакантний титул чемпіона Європи. Всього на рахунку Олега 18 перемог у 18 боях, з яких п’ять – нокаутом.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Конкур. Українська збірна з конкуру вибилася в лідери Кубка націй по конкуру. На етапі в словенському Целє наша збірна обійшла суперників з 11 інших країн. Другими стали іспанці, що відстали на 4 бали. За кілька днів до цього Україна стала другою на етапі в австрійському Лінці, де лише на один бал поступилася полякам. Тепер в заліку українців сумарні 190 балів. Минулого літа, перемігши на євроазіатських іграх в Словаччині, наша збірна завоювала путівку на Олімпіаду 2016 в Ріо-де-Жанейро.

14 травня

Брейк данс. Українець Олег «Kuzya» Кузнєцов переміг на статусному міжнародному турнірі з брейкдансу Unbreakable World Championship, який проходив в бельгійському Антверпені. У фіналі категорії «один на один» він з рахунком 3:0 виграв у японця Issei. Олег зумів пробитися у вирішальний матч, пройшовши через кваліфікацію. «Ми ще ніколи такого не бачили, щоб хлопець, який пробився через кваліфікаційний відбір, виграв турнір», – зізнаються організатори Unbreakable Bboy Championship.

Євробачення. Українська та кримськотатарська співачка Джамала виграла Євробачення, яке проходило в Стокгольмі. У фіналі пісенного конкурсу вона набрала 534 бали, випередивши Австралію (яка брала участь в Євробаченні як член Європейської мовної спілки, 511 балів) і Росію (491). Одна з кращих українських співачок виконала пісню «1944», присвячену пам’яті депортації кримських татар. У 2017-му році Євробачення пройде в Україні.

Легка атлетика. Український легкоатлет Богдан Бондаренко виграв етап престижної Діамантової ліги. Наш чемпіон світу і Європи став переможцем змагань зі стрибків у висоту в Шанхаї. Українець з першої спроби стрибнув на 2,28 метра, що дозволило йому обійти місцевого спортсмена Жанга Гуовея.

Музика. Український гурт Dakh Daughters виступив в столиці Австрії на престижному фестивалі Wiener Festwochen. За відгуками очевидців, австрійська публіка виявилася абсолютно підкорена українками. «Я давно не бачила такого оглушливого успіху – з тупотом і криками “браво”. Це було неймовірне шоу. Якщо ви запитаєте мене: чи може шоу бути мистецтвом, я відповім: ще й як може, якщо його роблять талановиті і розумні люди з приголомшливою енергетикою», – розповіла одна з організаторів концерту Марина Давидова.

Фехтування. Українська фехтувальниця Ольга Харлан виграла етап Кубка світу в китайському місті Фошань. У фіналі наша шаблістка впоралася з діючої олімпійською чемпіонкою з Кореї Кім Джійон 15:11.

Спортивна гімнастика. Українці завоювали чергові медалі на етапі Кубка світу зі спортивної гімнастики в болгарській Варні. Наші атлети Олег Верняєв та Ігор Радівілов виграли п’ять з шести фіналів, в яких брали участь. Олег здобув золото у вільних вправах, на коні і на брусах, а також взяв срібло на кільцях. Ігор переміг в опорному стрибку і на кільцях.

15 травня

Карате. Дев’ятирічна українка Юлія Білякова перемогла на Кубку світу з карате годзю-рю. Дівчинка родом зі Сміли Черкаської області виявилася кращою серед 500 спортсменів з 13 країн світу. Місяць тому Юлія стала чемпіонкою України.

Теніс. Український тенісист Сергій Стаховський виграв в Сеулі фінал турніру Lecoq Seoul Open Challenger з призовим фондом $ 100 тис. З рахунком 4:6, 6:3, 7:6(7) Сергій переміг Лу Йен-Суня з Тайваню. Перемога дозволила спортсмену набрати 110 рейтингових очок, повернутися в топ-100 світового рейтингу і потрапити в основну сітку Вімблдону.

Авіапромисловість. Український літак «Мрія» успішно приземлився в австралійському Перті, доставивши туди з Праги комерційний вантаж – 130-тонний електрогенератор. Подивитися на посадку найбільшого в світі літака прийшли кілька десятків тисяч чоловік. На рахунку Ан-225 – 240 світових рекордів.

16 травня

Технології. Українські винахідники беруть участь в голосуванні на кращий проект конкурсу NASA SpaceApps Challenge. В рамках цього всесвітнього Хакатона більше тисячі команд з різних країн світу представили свої варіанти вирішення різноманітних проблем і питань, пов’язаних з космосом. Український проект Mars Hopper запропонував нетривіальну ідею пересування по поверхні Марса. Спеціальний апарат злітає з допомогою реактивних двигунів, розправляє крила і планує, а при посадці одночасно збирає з поверхні Марса сухий лід, який і служить паливом для двигуна.

Інноваційний проект переміг на київському Хакатоні, а потім і вибився в лідери глобального міжнародного конкурсу. Українці зайняли в голосуванні третє місце з 8199 голосами і пробилися в наступний етап змагань. Сьогодні стартував новий раунд голосувань. Від лідерів – проекту марсіанського оазису з Бангладеш і македонської технології з управління дронами – українців відділяє лише кілька сотень голосів.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...